Primär och sekundär näsplastik

 
Kosmetisk näskirurgi räknas som ett av de svåraste plastikkirurgiska ingreppen man kan utföra. Då näsan är komplex i både uppbyggnad och funktion ställer detta enormt höga krav på kirurgens kunskap och teknik.


En primär näsplastik är begreppet för en näsa som skall opereras och inte tidigare utsatts för kirurgi. Vid en primär näsplastik finns alla förutsättningar för ett lyckat resultat, om patienten har lyckats förmedla sina önskemål till kirurgen och har realistiska förväntningar. En primär näsplastik ger kirurgen stor frihet att göra ändringar i en hög grad och möjligheterna är oftast inte begränsade.


Sekundär näsplastik är begreppet för operation av en näsa som opererats tidigare vid ett eller flera tillfällen. Detta är något som flera plastikkirurger valt att inte arbeta med överhuvudtaget, till följd av begränsningar inom området. Sekundär näsplastik skall endast utföras av kirurger med mångårig erfarenhet, då en sådan operation i orätta händer kan innebära katastrofala följder för en patient med en redan deformerad näsa från tidigare kirurgi.


Det är idag många patienter som lider av andningssvårigheter, rinnande näsa samt estetiska komplex till följd av misslyckad näskirurgi.


En sekundär näsplastik kräver ibland att material transplanteras för att ersätta befintliga mjukdelar i näsan som plockats bort vid tidigare kirurgi, eller är så ärrade att de inte längre stabiliserar näsan och därmed måste plockas bort och ersättas av frisk vävnad. Detta kan göras genom att kirurgen antingen tar brosk från nässkiljeväggen, från baksidan av örat eller från revbenet. Man kan även använda sig av syntetiska implantat om näsryggen behöver byggas upp efter att ha slipats ned för mycket. ArtNose föredrar dock transplantion av naturlig vävnad som förstahandsval i sekundära operationer.

Vad är skönhet?

"Skönhet ligger i betraktarens ögon" sägs det ofta. Men finns det standariserade mallar för ...

6 januari, 2012
Blogg Misslyckad näsplastik? Vi hjälper dig! Före/efter-bilder Kontakta oss Besök oss på Instagram