Efter din näsoperation

 
När ser jag resultatet efter en näsoperation?

Den 6:e dagen efter näsoperationen så avlägsnas ditt gips, och du får då se hur näsan kommer att se ut med undantag för en viss svullnad. Denna svullnad är värst i mjukdelarna runt näsan, runt själva tippen. Om du genomgått förändringar i näsbenet så kommer dessa vara omedelbart synliga när gipset avlägsnas. Det slutgiltiga resultatet syns efter 1 år, och små förändringar i näsan kan äga rum upp till 2 år efter operationen.


Uppstår blåmärken och svullnad efter en näsplastik?

Olika patienter har olika grad av svullnad och blåmärken, men alla genomgår en viss grad av svullnad och blåmärken efter en näsplastik. Detta kommer att vara som värst ungefär vid 3:e dagen efter operationen och avtar sedan successivt.


Kan man få rinnande näsa efter en näsoperation?

Ja. Om näsan opererats tidigare eller man fått slag mot näsan som bildat ärrvävnad så kan ett tillståndet ”rhinnorea” uppstå, vilket medför rinnande näsa vid fysisk ansträngning, värme, kyla och förtäring av starkt kryddad mat.


Får jag bära glasögon och solglasögon efter operationen?

Det är ej tillåtet att bära vanliga glasögon eller solglasögon i upp till 6 veckor efter operationen. Under dessa veckor är näsan mycket känslig mot yttre påverkan, och användning av glasögon kan medföra att näsben och brosk flyttas ur sin nya position.


Hur kommer jag att må efter operationen?

När man vaknar upp ur narkosen efter en näsoperation så känner man sig oftast lite omtöcknad och trött. Man kan även må lite illa och känna sig frusen, men detta är snabbt övergående. De första tre dagarna är man trött och svullen, och vill oftast bara ligga still i sängen och vila eller titta på tv. Efter 3 dagar börjar den värsta svullnaden att avta successivt och man blir piggare och kan vara uppe och röra sig mer.


Måste jag sova sittandes de första dygnen efter operationen?

Vi rekommenderar att du sover i halvsittande ställning de tre första dygnen efter operationen för att vara säker på att inte råka skada näsan i sömnen.


När kan jag snyta mig igenom näsan igen?

Vi rekommenderar inte att man snyter näsan under de första veckorna efter operationen då detta kan anstränga vävnaden och skapa blödning. Ibland kan man ha lite torkat blod i näsan efter operationen, men istället för att försöka peta bort det så bör du använda en mild koksaltlösning och skölja näsan. Detta kan göras när du avlägsnat ditt gips efter operationen.


När kan jag återuppta fysisk aktivitet såsom gymträning, sport etc efter operationen?

Det är viktigt att inte överanstränga kroppen efter en näsoperation, då fysisk ansträngning kan öka svullnaden i din nyopererade näsa. Vi rekommenderar därför att du avvaktar med fysiskt ansträngande aktiviteter såsom fotboll, gymträning, simning m.m i upp till 2-3 veckor efter operationen.


Huden på min näsa ”flagnar” efter operationen. Varför blir det så?

När näsan minskats ner i storlek så drar huden ihop sig över den nya formen samt att den naturliga peelingen som sker vid daglig hudvård inte är möjlig då gipset sitter på näsan. Detta leder till att man upplever att huden sedan flagar lite när man tar av gipset. Detta är vanligt förekommande och inget att oroa sig för.


När kan jag återgå till mina normala hudvårdsrutiner efter en näsoperation?

Efter näsoperationen så bör du använda en mild rengöring som inte irriterar huden och vara försiktig när du rengör ansiktet. Vi rekommenderar även att använder en dagcréme med inbyggd solfaktor för att skydda huden på näsan.


Är det tillåtet att vistas i stark sol efter en näsoperation?

När gipset avlägsnats är det inte lämpligt att vistas i stark sol då detta kan bränna näsan och öka svullnaden. Vi rekommenderar att du undviker att vistas direkt i starkt solljus under de första två månaderna efter operationen. Är du ute i solen så använd en stor solhatt och solfaktor 30 för att skydda huden på näsan.

Vad är skönhet?

"Skönhet ligger i betraktarens ögon" sägs det ofta. Men finns det standariserade mallar för ...

6 januari, 2012
Blogg Misslyckad näsplastik? Vi hjälper dig! Före/efter-bilder Kontakta oss Besök oss på Instagram