Din näsoperation

 
Vad är primär/sekundär näsplastik?

En primär näsplastik är benämningen för en näsa som inte tidigare utsatts för kirurgi. En sekundär näsplastik är benämningen för en näsoperation där näsan redan opererats vid ett eller fler tillfällen.


Vad är septumplastik?

Septumplastik görs oftast i samband med en näsplastik av rent kosmetiska skäl, men är också vanlig för att åtgärda andningsproblem orsakade av sned nässkiljevägg. I en septumplastik så korrigeras nässkiljeväggen i rätt läge så att luftvägarna blir fria och man åter kan andas normalt och inte uppleva nästäppa. En septumplastk är också mycket vanlig i fall där man fått slag mot näsan som kan ha böjt nässkiljeväggen ur sin ursprungliga position.


Kommer jag att genomgå öppen eller stängd näsplastik?

Vilken teknik som används i just ditt fall kommer vi att diskutera på konsultationen. Det är något som du som patient avgör tillsammans med kirurgen. I vissa fall är det lämpligt att använda en öppen teknik, medans andra fall lämpar sig bättre för en stängd näsplastik. Det kan också vara så att vissa näsor endast kan opereras med en öppen teknik, och detta kan särskilt gälla i fallet av svåra sekundära näsoperationer.


Hur lång tid tar min näsoperation?

Detta är helt individuellt beroende på varje patient. Generellt sett tar en primär näsplastik allt ifrån 1-3 timmar medans en sekundär näsoperation, som kan kräva transplantation av broskvävnad, kan ta upp till 4 timmar. Detta beror också på hur stor förändring som önskas. Ju större förändring desto längre tid tar din operation.


Vad bör jag tänka på innan/efter min näsoperation?

När du bokat och betalat din operation skickar vi ut en pdf-fil med kompletta instruktioner vad du som patient bör tänka på innan och efter näsoperationen. Dessa kan även fås på konsultationen. Titta gärna även rubriken "Efter operationen" för mer information.


Vart läggs snitten vid min näsplastik?

Vid en stängd näsplastik läggs snitten inuti näsan och förblir osynliga, medans en öppen näsplastik kräver ett litet snitt precis under näsan, vid näsborrarna. Detta snitt läker ihop till ett nästan osynligt ärr inom ett par månader.


Kommer jag att ha packning i näsan?

Vanligtvis så används tamponader för att stabilisera nässkiljeväggen efter operationen. Dessa kan göra att du upplever dig täppt i näsan och det kan kännas som en kraftig förkylning. Dessa tamponader avlägsnas tre dagar efter operationen och då känns andningen omedelbart lättare.


Kommer jag att få synliga ärr?

Om din näsoperation utförs med tekniken öppen näsplastik, så kommer ett litet ärr att finnas precis under näsan, mellan näsborrarna. Opereras du med stängd näsplastik så blir ärren helt osynliga då de läggs inuti näsan.


När tas stygnen bort?

Oftast används självabsorberande tråd som näsan själv absorberar. Görs inte detta så tas stygnen bort i samband med avlägsnandet av ditt gips, den 7:e dagen efter operationen. Det är viktigt att du inte drar i trådar som sitter inuti näsan utan istället försiktigt klipper bort dem med en liten sax. Dessa trådar kommer att försvinna av sig själva, men om de är synliga så kan de avlägsnas försiktigt genom att klippas bort.


Hur länge har jag gips på näsan?

Efter en näsplastik så får du ett gips på näsan som skall sitta i 6 dagar. Detta avlägsnas dagen innan din hemresa och din näsa förses med tejp som stabiliserar vävnaden.


Behöver jag tejpa näsan efter operationen?

När gipset avlägsnas så får du en stödjande tejp över näsan. Denna skall sitta i c:a en veckas tid. När den börjar lossna så kan du försiktigt dra bort den i duschen med hjälp av lite vatten.

Vad är skönhet?

"Skönhet ligger i betraktarens ögon" sägs det ofta. Men finns det standariserade mallar för ...

6 januari, 2012
Blogg Misslyckad näsplastik? Vi hjälper dig! Före/efter-bilder Kontakta oss Besök oss på Instagram